Güncel Konular

KONDANSATÖR ÇEŞİTLERİ


Kondansatör enerji depolayan iki uçlu bir elektronik elemandır. İletken levhalar arasına konulan dielektrik malzeme (elektriksel olarak iletken olmayan malzeme) elektrik yükünü depolama özelliğine sahip olur. Dielektrik malzemelerin yük depo edebilme özelliğinden faydalanılarak kondansatörler imal edilmiştir. Mika, Kağıt, Seramik, Değişken ve Elektrolitik Kondansatörler olmak üzere 5 çeşit kondansatör bulunmaktadır.

Mika Kondansatörler: Çok ince iki iletken levha arasında dielektrik malzeme olarak mika kullanılmasıyla üretilen kondansatörlerdir. Genellikle 50pF – 500pF arasındaki küçük kapasiteli kondansatörler mika kondansatördür.

Kağıt Kondansatörler: İki iletken levha arasında dielektrik mazleme olarak kağıt kullanılmasıyla ve levhaların ve kağıdın silindirik yapı oluşturacak şekilde birbiri üzerine sarılmasıyla elde edilir.

Seramik Kondansatörler: Dielektrik malzeme olarak seramik kullanılan kondansatörlerdir. Aynı büyüklükte kapasiteli kağıt kondansatörlerle karşılaştırıldığında seramik kondansatörlerin boyutları daha küçüktür. Disk biçimindeki seramik kondansatörler mercimek kondansatör olarak da adlandırılır.

Değişken Kondansatörler: Kapasitesi dışarıdan ayarlanabilir kondansatörlerdir. Genellikle 0pF ile 500pF arasındaki kapasitelerde üretilirler.

Elektrolitik Kondansatörler: Bu kondansatörlerde asit eriyiği gibi bir elektrolitik maddenin emdirildiği bez yalıtkan olarak kullanılır. Elektrolitik kondansatörler büyük kapasite değerlerini sağlamak üzere imal edilir. Diğer kondansatörlerden en önemli farkı bu kondansatörlerde kutuplar vardır. Pozitif (+) ve Negatif (-) kutuplar devreye doğru şekilde bağlanmalıdır. Ters bağlandığında kondansatör patlayabilir.



ELEKTRİK İÇ TESİSATINDA KULLANILAN ANAHTAR MODELLERİ


Elektrik tesisatında akım devresini açıp kapamaya yarayan aygıtlara anahtar denir. Elektrik anahtarların anma gerilimleri 250 V, 500 V ve 750 V olur. Anahtarların anma akımları ise 6A, 10 A, 25 A ve 63 A olur. Adi Anahtar, Komütatör Anahtar, Grup Anahtarı, Vaeviyen Anahtar ve Deviyatör Anahtar olmak üzere 5 çeşit anahtar bulunmaktadır. 

Adi Anahtar: Bir lambayı veya bir grup lambayı yakıp söndürmek için kullanılan anahtara adi anahtar denir.

Komütatör Anahtarİki grup lambayı sıra ile veya hepsini birden yakıp söndüren anahtara komütatör anahtar denir.

Grup Anahtarı: İki grup lambayı sıra ile yakıp söndüren anahtara grup anahtarı denir.

Vaeviyen Anahtar: Bir veya bir grup lambayı iki ayrı yerden yakıp söndürmeye yarayan anahtarlara vaeviyen anahtarlar denir.

Deviyatör Anahtar: Bir veya bir grup lambayı ikiden fazla yerden yakıp söndürmeye yarayan anahtara deviyatör anahtar denir.



ELEKTRİK İLE İLGİLİ DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR


Ülkemizdeki bilinçsizlik veya ne iş olsa yaparım, her işten anlarım mantığı çok yaygın malesef. Eline kontrol kalemi, yan keski alan ben elektrikçiyim, elektrik tesisatından anlarım deyip kendini tehlikeye atmakta. Daha dün iki yeni haber daha duyduk elektriğin nasıl tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini bize gösteren. Biri Elazığ’dan diğeri Karabük’ten gelen iki acı haber bizlere bir kez daha ders verdi.

Elazığda köy muhtarı elektrik aydınlatma direğine bir vatandaşın isteği üzerine ampül takmak için çıkmış ve burda elektrik akımına kapılarak hayatını kaybetmiş.

Karabükte ise gözlerini elektrik kablolarına diken ve çalmaya çalışan iki kişi de elektrik akımına kapılmış. Biri olay yerinde hayatını kaybederken diğeri ağır yaralanmış.

Ölünün arkasından konuşmak doğru değildir ama ölüm şekilleri bize biraz ders vermesi gerekir. Her ne olursa olsun bir elektrik direğine gerekli emniyet önlemleri alınmadan, iletim veya dağıtım hattının enerjisi kesilmeden ve enerjinin kesildiği kontrol edilmeden kesinlikle çıkılmaması gerektiğini bir kez daha anlıyoruz.

İkinci olaydan ise özellikle elektrik veya elektrik kablo hırsızlığının ne kadar tehlikeli olduğunu anlıyoruz. Kabloları çalmadan önce hattın enerjisini kesin demek abes kaçacağından biz sadece hırsızlık yapmamanın en doğrusu olduğunu söyleyelim.

Son olarak tekrar elektrik ile bilinçsizce uğraşmanın çok tehlikeli olduğunu bir kez daha hatırlatalım. Aman ne olacak, bana bir şey olmaz gibi kendine güvenme duygularıyla iş yapmamamız gerektiğini veya başkalarının sen yaparsın, sen bu işin ustasısın gibi telkinlerine uyarak elektriğe yaklaşmamamız gerektiğini bir kez daha hatırlatalım.